“Cea mai mare descoperire a generatiei mele este aceea ca fiinta umana isi poate schimba viata schimbandu-si atitudinea.” William James,aceasta afirmatie este valabila si astazi intr-o societate in continua schimbare .
Unii isi schimba viata precum isi schimba haina si altii se chinuie o viata intreaga sa-si schimbe viata in bine si nu reusesc.
Care-i diferenta intre cei care reusesc si cei care nu reusesc sa-si schimbe viata?
Cu toţii ne dorim să reuşim în viaţă, unii doar pe plan profesional, alţii doar sentimental, cert e că toţi vrem asta! Ei bine, dacă stai şi te uiţi în jurul tău şi analizezi lucrurile şi situaţiile vei vedea că nu e chiar atât de simplu să fii un om de succes, să fii un om admirat şi apreciat. Dacă ar fi fost aşa, toţi eram acum mai mult decât mulţumiţi de propria persoană.Dacă ne referim acum la planul profesional, ca să poţi să ai succes cu adevărat, trebuie sa urmezi cel putin cei 6 pasii:
- Priveşte în ansamblu, pe termen lung. Este foarte important să îţi faci treaba gândindu-te pe termen lung, să iei în considerare anumiţi factori şi să nu acţionezi doar după instinct. Ai raţiune – foloseşte-o! Vederea şi gândirea pe termen scurt vă ajută să vă entuziasmaţi, să porniţi o afacere, să realizaţi lucruri rapid, dar nu vă ajută să vă construiţi un viitor. Stabiliţi-vă, aşadar, obiective realizabile pe termen lung şi duceţi-le la bun sfârşit.
- Ai încredere în tine. Stima de sine şi încrederea în propria persoană reprezintă cărămizile ce stau la baza unei reuşite. Dacă ai încredere în tine şi te respecţi îndeajuns, atunci vei primi mai multă încredere şi apreciere din partea celor din jur, vei fi mult mai productiv, indiferent de timp, perioadă, vei dori cu adevărat să ai succes.
- Stabileşte-ţi obiectivele. Cum poţi duce la bun sfârşit un lucru, dacă în prealabil nu ţi-ai stabilit nişte obiective? Ai vise, dorinţe, pasiuni, lucruri/titulaturi pe care le vrei? Stabileşte pentru fiecare 3 luni, sau jumătate de an, sau chiar la un an (în funcţie de gradul de dificultate) un astfel de vis şi îndeplineşte-l. O să fii mândru de tine, o să te simţi extraordinar şi o să primeşti energia necesară de a merge mai departe şi de a face mai mult.
- Fii entuziasmat! E imposibil să reuşeşti într-o anumită direcţie dacă nu pleci la drum cu entuziasm, cu gânduri pozitive şi cu zâmbetul pe buze. Entuziasmul este precum un motor ce îţi oferă energia necesară să parcurgi toţi paşii necesari reuşitei cu mai multă uşurinţă. Astfel, vei realiza cu adevărat că eşti capabil de ceea ce ţi-ai propus iar obiectivul este pe jumătate îndeplinit.
- Ai grijă de tine! „Sănătate, tată, că-i mai bună decât toate!” – zice o vorbă din popor şi bine zice. Fără sănătate nu mai poţi duce nimic la bun sfârşit şi în fond un singur corp ai, de ce să nu ai grijă de el? Evită, pe cât posibil, stresul, excesul de orice natură, fă sport, odihneşte-te, socializează, plimbă-te, mănâncă sănătos şi nu uita – ZÂMBEŞTE!
- Ai eşuat? Ia-o de la capăt! Orice reuşită are la baza un eşec. Majoritatea oamenilor care au cunoscut succesul, s-au confruntat mai întâi cu un eşec. Aşadar, treci peste orice eşec sau greşeală, învaţă din ele, mergi mai departe cu capul sus şi fa-ţi treaba până la capăt. Din nou şi din nou cu acelaşi entuziasm!
Ai incredere în tine întotdeauna, exprimă-te aşa cum simţi, fii tu! Nu căuta niciodată o persoană de succes pe care să o reproduci. Învaţă de la cei ce au reuşit, dar pune-ţi propria amprentă !
Pentru a avea succes in viata, dragoste sau afaceri nu s-a inventat inca reteta perfecta care, daca este urmata intocmai de toata lumea la fel, sa garanteze un rezultat optim asteptat. Nu este nici la fel de simplu ca atunci cand facem o prajitura, adaugand ingredientele pretioase, aromele, rabdarea, obtinem un delicios desert. Insa, daca urmam cu rigurozitate, incredere si optimism cateva reguli, acestea pot face cu adevarat minuni!
Se tiparesc mii de pagini pe tema dezbaterii acestor subiecte: reusita, succes, fericire, implinire. Societatea in care traim promoveaza niste aspecte mult prea legate de materialism si de omul pentasenzorial (care percepe realitatea inconjuratoare bazandu-se pe cele 5 simturi ale sale).
In fiecare zi, de mai multe ori , creierul nostru este invadat de o multime de imagini care promoveaza expresia de ‘fericire’, ‘reusita’ prin prisma abundentei, ‘a lucrurilor posedate': ceea ce ai, te reprezinta; ceea ce detii, iti confirma si reconfirma valoarea; nivelul de trai luxos iti asigura fericirea. Cu o serie de adepti ai acestei paradigme, dar si cu o grupare restransa de oameni contra, subiectul in cauza merita dezbatut si analizat in mai multe etape pentru a intelege ca: fericirea, in esenta, este doar o stare mentala care nu are de-a face nici cu statutul social, nici cu succesul in cariera, nici cu averea detinuta, ci este o pura stare de perceptie in functie de capacitatea noastra mentala, iar reusita personala este o stare de fericire generala, prin impacarea Sinelui imbinata cu un nivel de trai adecvat unor nevoi reale.