Modul de relationare atat la birou cat si in viata personala reprezinta un pas important pentru a fi acceptat si a avea succesul dorit. Multe dintre publicatiile de specialitate afirma faptul ca trucurile ce au succes pentru o buna relationare la locul de munca sunt: sa zambesti (zambetul deschide multe usi iar oamenii devin mai deschisi, mai apropiati), ascultarea activa (arata ca esti interesat cu adevarat de ceea ce iti transmite interlocutorul tau), invata sa comunici (abilitatea de a comunica te ajuta sa relationezi/sa fii acceptat mai bine de cei din jur).
In fiecare organizatie/institutie sunt tipuri variate de colegi/angajati care au interese, sarcini si valori diferite si in mod normal aceste diferente creaza mai devreme sau mai tarziu conflicte intercolegiale.
O buna relationare este sinonima de cele mai multe ori cu o buna comunicare. In momentul in care spunem ceva ce ne deranjeaza sa inceram sa nu ne aratam nemultumirea in termeni defensivi (ironic, in public, agresiv) ci ”in termeni de solutii”. Exista situatii in care lucrurile care ne deranjeaza la celalalt pot spune ceva si despre noi. De exemplu, un coleg competitiv poate intra usor in lupta de putere cu noi daca noi insine suntem competitivi. Daca ne cunoastem propriile limite, ne poate ajuta automat sa ne marim “pragurile de toleranta” in relatiile cu astfel de persoane, ne poate ajuta sa ne ajustam propriile comportamente si sa scadem semnificativ tensiunile interioare.
Jocurile de putere dintr-o organizatie nu aduc decat mai mult stres si energie consumata inutil, fara a construi relatii sanatoase. Relatiile intercolegiale nu se construiesc pe ”barfa de la coltul biroului”. Pana la urma, in astfel de situatii, nu exista viata si dincolo de job si uneori pot duce la conflicte personale.
A cadea in capcana culturii unor organizatii de tip ”divide et impera” va fi extrem de consumator pentru oricine si exista riscul de a deveni o marioneta care se bucura din cand in cand de raul altuia, doar pentru a nu avea timp sa se gandeasca la raul si nefericirea personala.
Unele dintre cele mai dificile relationari la un loc de munca sunt atunci cand esti ”colegul nou”. Cel mai bine ar fi, sa-ti gasesti locul printre ceilalti si nu impotriva lor. Este indicat sa existe modalitati de cooperare. Poate initial lucrurile par mai grave decat sunt: in unele grupuri fiecare sta in banca lui pentru ca asa a simtit ca e cultura locului. E suficient insa ca o singura persoana sa iasa din tipar pentru ca ceilalti s-o considere a fi “de gasca”.
Daca nu va fi asa, cel putin ”noul angajat” va sti ca a incercat si a creat sansa de a avea un loc de munca in care sa se simta relaxat, inspirat si in armonie cu cei din jur.