Conferinţa Interregională şi Transnaţională de strategii inovatoare şi bune practici în combaterea şomajului de lungă durată

 Conferinţa Interregională şi Transnaţională de strategii inovatoare şi bune practici în combaterea şomajului de lungă durată”   un real  succes !

      În perioada 22-26 iunie 2015, a avut loc, la Băile Herculane,  Conferinţa Interregională şi Transnaţională de strategii inovatoare şi bune practici în combaterea şomajului de lungă durată”, în cadrul  proiectului  PROJOB -”Măsuri active de stimulare a forței de muncă în Regiunea de Vest”- POSDRU/131/5.1/G/125380. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Universitatea TIBISCUS Timişoara şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş. Au fost prezenţi  reprezentanţi ai Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Alba, Bihor, Caraş-Severin, Mehedinţi, Râşnov şi Timiş,  ai unor instituţii similare din Ungaria, reprezentanţi ai Primăriilor Făget, Buziaş, Ciacova, ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad şi Timiş, ai  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, dar şi experţi din cadrul proiectului.

    Timp de patru zile, cei cincizeci de participanţi au adus în discuţie o serie de probleme legate de şomajul de lungă durată. Pe parcursul conferinţei au fost tratate o serie de teme de interes cum ar fi: cauzele şomajului de lunga durata, avantajele/dezavantajele șomerului de lunga durata, ”portretul”  șomerului de lunga durata, considerații privind piața muncii, migrația forței de muncă, măsuri de stimulare a menținerii în activitate, implicarea statului, a ONG-urilor/ a instituțiilor private în combaterea șomajului de lungă durată, măsuri de prevenire, combatere şi reintegrare pe piața muncii a şomerilor de lungă durată.

   Cele mai apreciate momente au fost cele legate de studiile de caz. Experţii din proiect au prezentat câteva poveşti- mărturii audio ale câtorva beneficiari, de impact pentru cei prezenţi. S-a pus accentul în mod deosebit pe schimbarea de atitudine şi implicare, pe sprijinul real pe care îl pot avea cei care ajung în situaţii de criză, dar şi pe felul în care aceştia sunt trataţi.

    Parteneriatele între instituţiile statului şi ong-uri pot fi o soluţie viabilă în rezolvarea problemelor legate de şomaj, lipsa pregătirii profesionale şi educaţionale, oportunităţi  pe piaţa muncii dar şi soluţii care să ajute la dezvoltarea societăţii româneşti şi din punct de vedere economic.