Munca in echipă

Munca în echipă poate fi percepută ca un lucru pozitiv, benefic sau dimpotrivă un element de stres. Marea diferență este făcută de membrii echipei.

La fiecare nivel ierarhic există acele persoane  care fug de responsabilități și se sustrag mai mult sau mai puțin subtil de la sarcinile pe care le au, lăsându-i pe alții să preia sarcinile, dar nu și laurii.

Totuși, munca in echipa poate aduce multe avantaje, depinzând foarte mult de necesarul activităților prestate. Spre exemplu munca într-o echipă de medici în cadrul unei operații este foarte diferită de munca în cadrul unei echipe de developeri IT.

Avantaje
În primul rând, munca în echipă presupune încredere. “În echipă înveți să ai încredere, vezi și cum este atunci când nu te mai ascuzi după ‘tipare conspirative'”, subliniază Nineta Ceaușu, training manager. În al doilea rând, lucrul în echipă îi determină pe membrii săi să interacționeze, să se susțină și să nu gândească individualist. Lucrul în echipă impune in cele mai multe cazuri o evoluție a fiecărui membru, în vederea integrării sale in echipă, în limbaj popular necesitatea de a ține pasul cu echipa.

Meredith Belbin spunea că oamenii nu sunt perfecți, dar că o echipă poate fi.

O echipă bine construită permite membrilor săi să se concentreze fiecare pe valorificarea propriilor talente și competențe, astfel încât eficiența crește foarte mult.

Nivelul de motivare și evolutie a unei echipe poate fi semnificativ mai înalt decât nivelul de motivare, evoluția și viteza îndeplinirii sarcinilor unuei singure persoane. Condiția de baza este ca membrii echipei să comunice constructiv, să își acorde sprijin reciproc.

Echipa nu este totuși o soluție universală. Există însă și  dezavantaje.
Un aspect negativ al muncii în echipă este acela că rezistența la schimbare este în general mai mare în cazul echipei decât în cazul persoanelor separate. Interacțiunea persoanelor din echipă poate fi împiedicată de teama de conflict, nivelul dorinței de implicare, atitudinea liderului formal sau informal al echipei în raport cu fiecare membru în parte.

Disponibilitatea de a recunoaște greselile și limitele a memrilor echipei influențează mult activitatea comună. Asumarea răspunderii, distribuirea sarcinilor și printre cele mai importante aspecte calitatea Liderului,  pot face diferență majoră în buna funcționare a muncii inechipa.
Când vorbim de muncă în echipă, un risc asumat este dezinteresul membrilor de a obține rezultate comune, ei fiind preocupați mai curând de interesele și obiectivele personale.
Un aspect inerent al muncii în echipă este apariția conflictelor. Ele pot fi competitive (cei doi doresc să își demonstreze superioritatea) și constructive (părțile sunt dipuse la reconciliere și căuta împreună o soluție).

Avantaje

Impărtăşirea informaţiilor şi ideilor

Satisfacerea nevoilor psihologice de a fi cu alţii

Imbunătăţirea învăţării şi luarea de decizii

Sinergie

Prejudecăţile individuale pot fi depăşite

Dezavantaje

Sufocarea individualităţii

Costurile în timp şi efortul de a cosntrui o echipă

Deciziile pot fi luate bazându-se pe păstrarea membrilor echipei fericiţi mai degrabă decât de a fi critic examinaţi.

Pericolul presiunii grupului.